Kατηγορίες
Erasmus mobility Erasmus+ The Arts ring The Circus project

Erasmus+ The Arts ring project

Έχω την τιμή να συμμετέχω με το σχολείο μου, το 1ο Δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας, στο πρόγραμμα Εράσμους+ ,The Arts ring στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη κινητικότητα του προγράμματος στην Πορτογαλία από τις 6-12/03/2022. Στην κινητικότητα συμμετείχαν 5 μαθητές μας και τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, η διευθύντρια και καθηγήτρια Φυσικής αγωγής Μουσαφίρη Κυριακή, ο δάσκαλος Μουσικής Νικόλαος Κούγκας και η Ειδική Παιδαγωγός Ζιώγου Ματίνα.

Το πρόγραμμα αφορά τις Τέχνες και συμμετέχουν 6 χώρες:

Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία με εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Το καλωσόρισμα ήταν πολύ θερμό από τους Πορτογάλους συναδέλφους και μαθητές τους.

Σχολείο υποδοχής

👉Στην πόλη του Πόρτο, στο Φαμαλικάο και στην Μπράγκα,  μυηθήκαμε στην τέχνη γύρω από το Τσίρκο, που είναι ο τομέας τέχνης που έχουν επιλέξει οι Πορτογάλοι συνάδελφοί μας .

👉Ξεναγηθήκαμε στους χώρους και στις εγκαταστάσεις των σχολείων τους, μάθαμε πως λειτουργεί το εκπαιδευτικό τους σύστημα, τι ισχύει εκεί για το σύστημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, της χρηματοδότησης των σχολείων και τους μισθούς τους αλλά κυρίως βιώσαμε τις τέχνες που έχουν σχέση με το τσίρκο: ζογκλερικά, ασκήσεις – νούμερα ισορροπίας, ακροβατικά με ξυλοπόδαρα, μπάλες, δοκούς , ενόργανη γυμναστική και άλλα πολλά.

Με μπαλόνια και σπόρους φτιάξαμε μπαλάκια για ζογκλερικά κόλπα
Τα δωράκια μας από το εργαστήρι περιλάμβαναν 3 χειροποίητες μπάλες για ζογκλερικά κόλπα

👀Παρακολουθήσαμε εναλλακτικό θέατρο σκιών με τη χρήση διαφανοσκόπιου.Οι Πορτογάλοι μαθητές δημοτικού ήταν άψογα προετοιμασμένοι και αρμονικά συνεργαζόμενοι μεταξύ τους και ήταν μαθητές της Γ δημοτικού!Δε χρειάστηκε καμία παρέμβαση του θεατρολόγου τους καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης που μας παρουσίασαν.Το θέμα και το θέαμα εντυπωσιακό, αφορούσε ένα λαϊκό παραμύθι της Πορτογαλίας.

👉Συμμετείχαμε σε εργαστήριο κεραμικής στο Fundacao Castro Alvez

Στο μουσείο Κεραμικής τέχνης Fundacao Castro Alvez

👉Επίσης συμμετείχαμε σε εργαστήριο χορού μικροί και μεγάλοι υπό την καθοδήγηση των μεγάλων μαθητών του σχολείου.

🤡🤡 Τέλος παρακολουθήσαμε μια φαντασμαγορική παράσταση Τσίρκου με θέμα την πορεία του  Φερδινάνδου Μαγγελάνου , τα νησιά που ανακάλυψε,το εμπόριο μπαχαρικών που έκανε και όλη την πορεία μέχρι το θάνατο του και την διαδοχή του μετά θάνατον, από τον Χουάν Σεμπάστιαν Ελκάνο.

Μπαχαρικά ως αναμνηστικό δωράκι από το δρώμενο αυτό
Luis de Camoes school

Η βραδινή παράσταση Τσίρκου τα είχε όλα

Photo by The Arts ring project, Facebook

🌟Μείναμε άφωνοι με την ετοιμότητα,την συνεργασία,την φιλοξενία και την ευχάριστη διάθεση των Πορτογάλων συναδέλφων μας και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τον Μάιο τους εταίρους -συναδέλφους και μαθητές- του προγράμματος, Τούρκους, Ισπανούς, Ιταλούς , Πορτογάλους και Βούλγαρους, στην Ελλάδα , στο σχολείο μας ,το 1ο δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας με κύριο θεματικό άξονα την τέχνη της γλυπτικής.

😉Φυσικά δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε την Πορτογαλική κουζίνα και τα περίφημα κρασιά του Πόρτο 🍷αλλά και να επισκεφθούμε τα τουριστικά σημεία της πόλης καθώς και τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού.

🙏 Ευχαριστούμε πολύ τους Πορτογάλους συναδέλφους μας και οικοδεσπότες αυτής της κινητικότητας 👏👏

Ραντεβού με τους εταίρους – φίλους μας στην έδρα μας, τον προσεχή Μάιο με θεματική την τέχνη της γλυπτικής.

από Μαθησιακή παρέμβαση

Καλώς ήρθατε ! Ονομάζομαι Ζιώγου Ματίνα και είμαι Ειδική Παιδαγωγός, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο.
❤️ Αγαπώ πολύ την ειδική αγωγή και έχω ΜSc στη Σχολική Ψυχολογία. Στην ιστοσελίδα μου θα βρείτε :
⭐ Εκτυπώσιμο υλικό μαθησιακής παρέμβασης
🎈Άτυπη Αξιολόγηση στην Γλώσσα και στα Μαθηματικά
🎈Άτυπο Τεστ Σχολικής ετοιμότητας και Δεξιοτήτων
🧐 Εποπτεία

Σχολιάστε